PENTING KE ADA DATABASE NI?

database

Pernah dengar tak, “database is king!” Tanya lah otai-otai bisnes, memang penting katanya. Orang yang tak buat database ni, memang tak tahu berapa bagusnya ada benda ni.

Tapi, database yang legal sahaja ye! Yang kita collect secara sah! Bukan beli punya maa..


Ada 3 jenis database yang umumnya;


  • Database pelanggan = mereka yang telah jadi pembeli.
  • Database prospek = mereka yang belum lagi membeli.
  • Database agen= boleh jadi pembeli atau prospek yang minat menjual :-)

Kenapa Perlu Ada Database?

1)  Boleh Guna Semula.

Anda boleh buat kempen pemasaran berulang, nak buat retargeting, remarketing, hantar email, whatsapp atau sms. Malahan nak hantar surat atau kad raya pun boleh…

2) Sebagai Backup.

Mungkin database ni bakal jadi penyelamat anda. Tak perlu risau FB kena flag, block, unpublished dan sebagainya. Web/Blog pun ada potensi kena hack tau!

3) Jimat dan Jimat Lagi!

Anda tak perlu belanja buat marketing yang berulangkali kepada orang yang sama sebab anda dah ada database mereka. Rugi la budget marketing anda nanti. Contoh jika anda guna email marketing, gunakan autoresponder. Bayar fee bulanan/tahunan atau yang free. Hantarlah banyak kali email pun, tak perlu setem atau poslaju. Jimat kan…

4) Direct Engagement.

Ini paling best, personal dan mesra… Kerana anda akan berhubung terus dengan database anda. Mudah untuk anda bina relationship dan rangkaian KNOW – LIKE – TRUST. Kalau dah sampai TRUST, macam-macam benda boleh rekemen tu :-)

5) Selangkah Dihadapan.

Kalau anda simpan database, adakah pesaing anda buat benda yang sama. Mungkin ada atau sebaliknya. Anda bakal tinggalkan ramai pesaing anda yang masih belum celik database hehe…

Peluang Untuk Anda

Jadilah mereka yang terkehadapan dan bijak mengambil peluang yang ada. Kalau anda serius nak belajar menguasai database, sahabat saya ni ada sediakan satu panduan yang ’heibat.


Ini 3 PERKARA yang buatkan ramai berminat dan dah rembat awal panduan ini:.
‍‍‍‍‍‍ ‍‍‍‍‍‍‍‍‍‍‍‍‍‍ ‍‍
✔ Pertama, dalam panduan ni didedahkan cara untuk dapatkan ribuan secara percuma…Yup tak perlu run FB Ads lagi pun takpe!
‍‍‍‍‍‍ ‍‍
✔ Kedua, ada jugak didedahkan cara nak boost sale client hingga hampir 10 kali ganda tanpa up kos marketing!
‍‍‍‍‍‍ ‍‍
✔ Ketiga, ada banyak benda yang mungkin anda belum pernah dengar pun sebelum ni.!
‍‍‍‍‍‍‍‍‍‍‍‍ ‍‍‍‍‍‍‍‍‍‍‍‍‍‍ ‍‍

‍‍‍‍‍‍‍‍‍‍‍‍‍‍
NAK TAHU LEBIH DETAIL?

‍‍‍‍‍‍‍‍‍‍‍‍‍‍‍‍‍‍‍‍‍‍‍‍ ‍‍
Ok, saya pun dah rembat awal panduan ni dulu. Sebab tu saya berani rekemen ya. Jom tengok apa ada dalam panduan ni :
‍‍‍‍‍‍‍‍‍‍‍‍‍‍‍‍‍‍‍‍‍‍‍‍ ‍‍
BAB 1 : PENGENALAN

Anda akan didedahkan dengan 5 jenis database… Bukan email je tau… Ada 4 lagi database yang boleh reach prospek lagi dan lagi tanpa kos atau dengan minimum kos! Setiap satu juga akan diterangkan pro dan con, yang mana perlu diutamakan dan yang mana boleh dikemudiankan!
‍‍‍‍‍‍ ‍‍
BAB 2 : FASA PERSIAPAN
‍‍‍‍‍‍ ‍‍
Bila sebut database, terus ingat landing page… Ape kes??? Dalam panduan ni, tak guna langsung landing page… Simpan je duit domain, hosting & template semua tu. Kita hanya guna Fanpage, Group, WhatsApp Business, FB Apps dan Autoresponder!

‍‍‍‍‍‍ ‍‍
Akan didedahkan juga Ilmu copywriting yang digunakan untuk tarik ribuan targeted prospek tanpa spend sesen pun untuk FB Ads… Tanpa letak video/gambar lawak atau lucah guna teknik indirect merepek… 100% fokus pada produk/niche je!
‍‍‍‍‍‍ ‍‍
‍‍‍‍‍‍Anda juga akan diajar setting automation system (fully & semi) untuk meminimumkan kerja dan menjimatkan masa… Barulah boleh gi makan angin walaupun sale menderu masuk!
‍‍‍‍‍‍ ‍‍
BAB 3 : FASA PROMOSI
‍‍‍‍‍‍ ‍‍
Memandangkan ramai yang strugle nak dapatkan trafik… Sedangkan ade baaaaaaanyak sumber trafik dekat FB yang tak perlukan bayaran langsung! Kita akan belajar cara mendapatkan cold / fresh trafik tanpa perlu bayar sesen pun… Cara ni boleh sedut trafik lebih laju daripada FB Ads kalau kena caranya!
‍‍‍‍‍‍ ‍‍
Selain tu, anda akan ajar jugak cara convert trafik jadi database supaya korang boleh gunakan lagi dan lagi tanpa kos atau dengan sedikit kos… Sampai satu limit, dah tak payah risau pasal trafik!
‍‍‍‍‍‍ ‍‍
BAB 4 : FASA MENJUAL‍‍‍‍‍‍ ‍‍
‍‍‍‍‍‍‍‍
Ada 2 kaedah yang akan tunjukkan… Pertama ia libatkan close  Sale tanpa mengejar prospek… Kedua tak perlu close sale pun… Just biarkan prospek cari anda untuk buat pembelian!
‍‍‍‍‍‍‍‍
BAB 5 : FASA BRANDING
‍‍‍‍‍‍‍‍
Ramai usahawan sekarang tak faham kekuatan ketiga-tiga elemen tersebut… Yang mereka tahu, run Fb Ads, kemudian buat close sale… Padahal benda ni la yang insyaAllah boleh buat sale datang pada kita secara berterusan, bukan kita kejar sale berterusan!
‍‍‍‍‍‍‍‍
Dalam bab ni korang akan diajar cara nak buat branding + bina credibility & trust walaupun masih newbie… Jangan bimbang kalau anda newbie…
‍‍‍‍‍‍‍‍
BAB 6 : FASA PENGEMBANGAN
‍‍‍‍‍‍ ‍‍
Bisnes sekarang tak macam dulu bang!… Dulu-dulu kite boleh steady je buat bisnes sorang-sorang pakai boxer kat rumah… Sekarang hampir setiap isi rumah ade buat bisnes… Persaingan sangat-sangat kuat… Jadi kita kena bisnes macam nak setup satu batalion perang!
‍‍‍‍‍‍‍‍
Masalahnya, bila nak kena setup? Macam mana nak setup? Macam mana nak pastikan setiap orang kita perform? Part ni akan cover based on experience owner sendiri dan client-client yang pernah berurusan dengannya!
‍‍‍‍‍‍‍‍
BAB 7 : TROUBLESHOOT‍‍‍‍‍‍ ‍‍
‍‍‍‍‍‍‍‍
Setiap bisnes ade masalah… Kalau sekali buat terus berjaya, anda memang superb… Ingatlah saudara-saudara yang dirahmati Allah sekalian… Sesungguhnya kita akan diuji dengan pelbagai masalah bisnes terutamanya pada fasa-fasa permulaan.
‍‍‍‍‍‍‍‍
‍‍‍‍‍‍Untuk memudahkan anda keluar daripada masalah-masalah tersebut, dalam panduan ni telah disediakan beberapa tips dan kaedah yang owner sendiri amalkan dan jugak orang lain!
‍‍‍‍‍‍‍‍
BAB 8 : TIPS & TRICKS
‍‍‍‍‍‍‍‍
Percaya atau tak, antara asbab kita boleh buat jualan kencang adalah dengan gunakan tips serta tricks tertentu… Kadang-kadang bendanya simple je, tapi hasilnya superb walaupun marketing kita biase-biase je!
‍‍‍‍‍‍‍‍
BAB 9 : PENUTUP
‍‍‍‍‍‍‍‍
Ada diselitkan sedikit tazkirah sebagai penutup… Bab ini akan bantu anda faham kesemua flow dan take action!


Support Group pun ada tau! Terus sembang dengan empunya badan…
‍‍‍‍‍‍‍‍

Saya Rekemen 100%

‍‍‍‍‍‍‍‍

Untuk makluman korang anda, ini merupakan panduan paling LENGKAP dan paling OHSEM yang pernah saya miliki… Sekarang ni ada 22 video yang durasinya lebih kurang 10 jam setengah!



Jadi Macam Mana Nak Dapatkan?

‍‍‍‍‍‍‍‍‍‍

Kepada anda yang dah tak sanggup bayar kos iklan yang makin mahal, tak sanggup nak kejar prospek sampai ke lubang cacing dan yang dah tak sabar nak letopkan bisnes masing-masing di bulan puasa ni, terus klik button biru di bawah untuk buat pesanan.


minat

Jika anda rasa perkongsian saya ini bermanfaat, mohon share ya supaya lebih ramai tahu mengenai pentingnya database ini.

“WE ARE STRONGER WHEN WE LISTEN AND SMARTER WHEN WE SHARE!”



About the author

Dinor Sabudin

Dinor Sabudin merupakan seorang usahawan makan gaji. Berasal dari Taiping Perak. Kerja Gomen di KL. -- Meminati bahan bacaan, internet dan sukan basikal. -- Seorang penulis, pengamal copywriting dan pengiklan FB Ads. -- Realitinya: Seorang anak, suami dan bapa.